Netwerk Brabant Zakenmagazine

Netwerk Brabant_klein.jpg

In editie 1 van het zakenmagazine Netwerk Brabant is een artikel verschenen over de ingrijpende wijziging in het ontslagrecht per 1 juli 2015. Vanaf nu zal Vocarius u op de hoogte houden van de wijzigingen die eraan komen.

Lees verder

Geplaatst: 27-02-2014 09:00:48  |  link  |  Reacties: (0)

Snel duidelijkheid over algehele of gedeeltelijk loonstop?

Logo_HR.gif

Op 19 augustus 2013 heb ik een artikel geplaatst over de loonstopzetting bij niet-leving van de re-integratieverplichtingen door de werknemer. Tot op heden is het onduidelijk of het loon enkel mag worden stopgezet over de re-integratieve uren of dat het loon volledig mag worden stopgezet. Op 23 juli 2013 had het hof 's-Hertogenbosch geoordeeld dat de loonbetaling enkel mag worden stopgezet over de re-integratieve uren tenzij..... Het hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde diezelfde dag echter dat het volledige loon mag worden stopgezet, tenzij....

Kortom, duidelijk is het niet zo meent ook de kantonrechter te Utrecht. Sinds kort is het voor rechtbanken en hoven mogelijk om vragen aan de Hoge Raad te stellen die van algemeen belang zijn en de rechtseenheid dienen. De kantonrechter heeft nu dan ook aan de Hoge Raad de vraag gesteld of de werkgever het volledige loon mag stop zetten of enkel over de re-integratieve uren. De rechtseenheid is erbij gebaat als de Hoge Raad hierover uitspraak doet gezien de sterk tegenover elkaar staande oordelen.

Wordt vervolgd.......

Geplaatst: 21-01-2014 15:55:01  |  link  |  Reacties: (0)

Gehele of gedeeltelijke loonstopzetting zieke werknemer?

Op het moment dat een werknemer zich ziek meldt, dient beoordeeld te worden of de werknemer inderdaad ongeschikt is zijn werk te verrichten. Ingeval van arbeidsongeschiktheid rust op werknemer en werkgever de verplichting tot re-integratie. Indien de werknemer geschikt wordt bevonden tot het verrichten van passende arbeid voor bijvoorbeeld 2 uur per dag en hij weigert dit op ondeugdelijke gronden, mag de loonbetaling worden stopgezet. Maar mag het worden stopgezet voor de volledige arbeidsduur of enkel over de uren dat de werknemer (passende) arbeid kan verrichten?

Op 23 juli 2013 hebben zowel het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden als ’s-Hertogenbosch deze vraag beantwoord, maar helaas niet op dezelfde wijze.

Lees verder

Geplaatst: 19-08-2013 15:16:39  |  link  |  Reacties: (0)

Op welk moment is het afbreken van onderhandelingen onrechtmatig?

Het uitgangspunt is de vrijheid om al dan niet met elkaar een overeenkomst te sluiten en de onderhandelingen af te breken zonder dat men zich tot iets verplicht. De rechtspraak heeft in de afgelopen jaren wel grenzen gesteld aan die vrijheid waardoor het afbreken van onderhandelingen onder bepaalde omstandigheden als onrechtmatig kan worden gekwalificeerd en een schadevergoedingsplicht kan ontstaan. Op welk moment in de onderhandelingsfase is het nu onaanvaardbaar deze af te breken? Dat is weliswaar afhankelijk van de omstandigheden van het geval, maar na lezing van dit artikel kunt u wellicht een betere inschatting maken of het u nog is toegestaan zich terug te trekken uit de onderhandelingen zonder schadeplichtig te zijn.

Lees verder

Geplaatst: 19-08-2013 12:08:41  |  link  |  Reacties: (5)

1   |   2      »