Blog Vocarius Advocaten

Hieronder treft u een overzicht van ons laatst geplaatste nieuws.

(Ver)bouwen of (ver)huren; maak er geen juridische strijd van!

Bij het bouwen of verbouwen van een woning of kantoorpand komt veel kijken. Denk alleen al aan het proces van vergunningen, de technische aspecten, de afwerking, de inrichting, de bouwtijd en ga zo maar door. Omdat er het nodige bij komt kijken en omdat er vaak ook veel partijen bij betrokken zijn, kan er helaas ook het nodige mis gaan. Het gebeurt maar al te vaak dat zo’n proces heel anders loopt dan je had gewild. En dat geldt niet alleen voor de opdrachtgever, maar ook voor de aannemer.

Een goede aannemingsovereenkomst met vooral aandacht voor detailafspraken, goede afspraken over prijzen, het vastleggen van de verwachtingen over en weer op het gebied van planning, hoe om te gaan met eventueel meer- of minderwerk en vooral ook afspraken maken over de wijze van communicatie tijdens het proces, kan een ellendig traject voorkomen. Voordat er begonnen wordt met de bouw is de sfeer nog goed en is het niet vervelend om over details te spreken en daarover te discussiëren en afspraken te maken. Als de sfeer eenmaal grimmig is omdat er incidenten zijn, is het veel lastiger om nog tot afspraken te komen waar zowel de opdrachtgever als de aannemer zich goed bij voelen. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen!

Als opdrachtgever is het belangrijk om een overeenkomst vooraf goed te laten controleren. Staat erin wat erin moet staan en staat er ook in, wat je uiteindelijk mag verwachten en welke inspanningen er misschien van jou als opdrachtgever worden verwacht? Omdat het sluiten van een aannemingsovereenkomst voor een opdrachtgever geen dagelijkse kost is en een verbouwing of bouw een kostenintensief traject is, is het vooraf laten controleren van de aannemingsovereenkomst door een deskundige advocaat een verstandige investering.

En ook voor aannemers geldt natuurlijk dat een overeenkomst sluitend moet zijn. Door veranderingen in wetten en regels en door eerdere ervaringen rondom incidenten is het aan te raden om de aannemingsovereenkomst met enige regelmaat te laten controleren. Is alles nog up-to-date of is een aanpassing nodig? Ook een overeenkomst heeft simpelweg af en toe onderhoud nodig.

En voor het huren en verhuren van onroerend goed geldt natuurlijk hetzelfde. Ook daarbij is het beter om vooraf goede afspraken te maken, dan achteraf te discussiëren over ontstane problemen. Er zijn meerdere constructies mogelijk bij verhuur; verhuur voor een lange periode, misschien juist een korte periode of misschien op basis van de Leegstandwet. Afhankelijk van het type ruimte dat verhuurd wordt, een woonruimte of bedrijfsruimte, gelden andere regels. Vooral ook op het gebied van huurbescherming bepaalt het type huurcontract welke regels er gelden. Dat is niet alleen handig om te weten als je een ruimte gaat verhuren, maar ook voor een huurder is het van belang om te weten welke rechten hij recht. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en laat je vooraf goed informeren. Bij huur van zakelijke ruimte is het natuurlijk essentieel dat je op de bewuste locatie wel je bedrijf mag vestigen. Ook al wordt er een ruimte in een zakelijke omgeving aangeboden, dan is het niet vanzelfsprekend dat je daar ieder willekeurig bedrijf mag vestigen. 

Kortom, een goed advies vooraf voorkomt ellende achteraf!


« terug naar overzicht
: mr. Sandra van Nieuwkerk
: 24 augustus 2018